Besparen van energie is op dit moment hot! Er zijn diverse maatregelen van de overheid om besparen te stimuleren in de vorm van belastingvoordeel of groene leningen. Maar naast het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen zijn er nog veel meer mogelijkheden om flink op uw energierekening te besparen, zonder dat het al te veel hoeft te kosten.

 

Energiezuinige verlichting

 

Van het totale energieverbruik van uw woning gaat tussen de 15% en 20% op aan verlichting. Een kleine besparing levert dus al snel een flinke daling van uw energiekosten op.

Stel:

U hebt een aantal halogeen spot in uw woning, deze spots zijn vaak 35 tot 50 Watt. Indien u een 50 Watt spot vervangt door een led spot van 5 Watt dan bespaard u hierop zo’n 90% aan energie.

Of:

U hebt in uw garage een aantal TL-buizen van 58 Watt. Wanneer u deze vervangt naar LED TL-buizen van 25 Watt, dan levert dit een besparing op van 56% !

Terugverdientijd:

De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren, hoe lang de verlichting aan staan. Maar ook hoe vaak u de lamp moet vervangen. Er kan ongeveer vanuit worden gegaan dat de terugverdientijd bij het vervangen van lichtbronnen naar LED, deze in 2 jaar kunnen worden terugverdient bij ca. 3000 branduren.

led-tl

Energiezuinige pompen

 

Heeft u een CV ketel of vloerverwarming in huis? Dan is het aan te raden om de CV-pompen te laten vervangen door energiezuinige pompen. 

De normale niet-zuinige pomp is ca. 90 Watt en loopt het hele jaar. Indien deze wordt vervangen door een modulerende A-labelpomp van 20 Watt is dit een besparing van 77% aan energiekosten. Dit is op jaarbasis zo’n € 135 aan besparing op uw energierekening.

De terugverdientijd voor deze pompen is ca. 2 jaar.

Vergelijking Wilo A-label Pomp

Besparing voor bedrijven

 

Inmiddels is de overheid bezig met het verplichten van bedrijven om energie te besparen. Zie hieronder het artikel van nieuwsuur / NOS.

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2112151-bedrijfsleven-verplicht-aan-de-energiebesparing.html?title=bedrijfsleven-moet-verplicht-aan-de-energiebesparing